Новини

Кати Микова
  - Кати Микова

България заема 14-то място от 33 държави в света като желана дестинация за аутсорсинг на бизнес услуги. Това е установено от проучването BPO Location Index на международната консултанска компания Cushman&Wakefield. Разработвайки специален индекс за най-предпочитани локации за правенето на аутсорсинг инвестиции, Cushman&Wakefield включва 33 държави, които се оценяват спрямо техните разходи, условия за бизнес и рискове. Според прочуването тези страни са с най-показателните резултати и са привлекли най-много преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в сектора през последните пет години до третото тримесечие на 2013.

Въпреки пожънатия успех и позиционирането на България на челно място, страната ни се представя най-слабо във връзка с рисковете за бизнес. Поставена под номер 26, тя се намира сред държави като Филипините, Виетнам, Хондурас, Шри Ланка, Индия и Турция по същия показател. Относно разходите страната ни заема 18-та позиция. Тъй като България е в един от най-пиковите си моменти на ИТ разтеж, от консултанската компания считат, че държавата ни разполага с високи шансове и благоприятни условия да завземе част от търсенето на нови локации за изнесени центрове за производство и услуги.

Най-добре представилата се държава и лидер в класацията е северната ни съседка Румъния. След нея се нареждат Тайланд, Филипините, Индонезия, Виетнам, Ел Салвадор, Перу, Хондурас, Шри Ланка и Китай. Считайки останалите държави от Европейския съюз (ЕС) преди нас стои само Чехия. Полша от друга страна заема 16-то място, което ни изтъква като трети спрямо броя на привлечените инвестиции и работни места в областта на аутсорсинг услугите. Следващите по ред са Унгария (17-та позиция), Испания, Великобритания, Германия, Португалия (от 27-мо до 30 място) и Ирландия, на която й е връчено 33-то място в списъка.

Сред държавите с най-малки рискове за инвестиции в аутсорсинг индустрията са Канада, Малайзия и Германия, а такива с най-високи рискове са Мароко, Шри Ланка и Хондурас. Спрямо условията за бизнес, най-добрите могат да бъдат намерени във Великобритания, Португалия и Румъния, а най-лоши в Шри Ланка, Ел Салвадор и Индия. Що се отнася до разходите, най-благонадеждни са Филипините, Тайланд и Виетнам. Страните, които са най-малко благоприятни са Португалия, Канада и Ирландия.

Главният фокус в ВРО (Business process outsourcing) сектора досега беше насочен към Индия, но според последни данни тя постепенно, но сигурно започва да избледнява пред други по-атрактивни дестинации за дейности и услуги свързани с аутсорсване. Това което й носи тежест и работи в полза на нейното развитие е достъпът до кадри, качественото образование и езикови умения.

Средногодишно индустрията се увеличава с 12-15%, а вече утвърдените за нея дестинации не са достатъчно удовлетворяващи. Причина за това са нарастващите разходи за труд и други оперативни дейности. Именно заради това предпочитанията за инвестиране в бизнес в страни като Мексико и Индия започват да намаляват. Това от своя страна дава шанс на локации като България, Румъния, Чехия и Виетнам да достигнат по-високо ниво на интерес на пазара.

Остави коментар