Новини

Кати Микова
  - Кати Микова

България – Най-атрактивната дестинация за аутсорсинг в Европа

През последните години потенциалът на ИТ индустрията в България се е развил главоломно и продължава да набира скорост, която ще доведе бранша до нови върхове. Много са факторите, които обуславят успешния марш на тази бизнес сфера и по този начин трансформират страната в най-атрактивната локация за ауторсинг в Европа. Привличайки огромен набор от национални и международни клиенти, тукашни и външни фирми, офшор сътрудници и спонсори, ИТ секторът се формира като най-скорострелно напредващата област в държавата.

За изминалата година, стабилното развитие на тази индустрия в България е отчетен на глобално ниво. В своето проучване, изключително надеждната и сигурна консултантска фирма AT Kearney индикира, че нашата държава заема едно от предните места в ранкирането за Top 12 Global Offshore Services Locations. Най-интересното тук е фактът, че България получава девето място и е единствената европейска държава, която е ранкирана в топ 10. Изчислителният индекс на компанията взема под внимание 51 държави, като разчита на 25 стандартни измерения, които включват три основни показателя – финансова атрактивност, бизнес среда и, последно, умения и наличност на хората, реализирани в този „бизнес регион.“ Тези показатели за страната ни са извънредно високи, като така я поставят на солидна позиция, която гарантира, че изнасянето и осъществяването на даден бизнес тук е изгодно.

Традиционно вече за нас, тази година бурният прогрес на аутсорсинга в държавата ни отново я подрежда на лидерско начало в поредната класация. В рамките на една година България се е изкачила с 11 позиции напред в проучването на Cushman & Wakefield. За 2015 година, тя заема впечатляващото трето място за най-желана и предпочитана аутсорсинг дестинация, което й позволява да затвърди позицията си в сферата на изнесените услуги. Самото проучване обхваща 36 страни от целия свят, а подреждането се базира върху условията за бизнес развитие, възможните рискове, както и разходи.

Катапултирането на България преди нейните бизнес опоненти и поставянето й измежду лидерските позиции се дължи на няколко
ключови предимства. Консултантите посочват, че най-голяма тежест и влияние имат ниските данъци, както и ниските разходи за труд в Европейския съюз. Друг водещ фактор е наличието на опитни, обучени и квалифицирани кадри, които да отговарят на нуждите на компании в сферата на аутсорсинга на бизнес процеси (BPO или business process outsourcing) и центровете за изнесени услуги. Висок дял има и тренираният набор от хора, които владеят чужд език. Изчислено е, че около 98% от учениците изучават поне един чужд език в гимназията, а 73% най-малко два, което се превръща в неизменно качество, предпочетено от много лидери на компании, които набират нов персонал и търсят място за нови инвестиции.

Въпреки че ИТ услугите и респективно ИТ аутсорсинга е съсредоточен в София, където през 2014 са сключени 49% от сделките за наем на този пазар, Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton заявява, че: „През последните месеци наблюдаваме засилено търсене на офис площи от страна на BPO и IT компании в големи градове като Пловдив, Варна и Бургас.“ Така нарастващият интерес към ИТ индустрията води до разширяване на бизнеса и започва да обхваща нови територии в страната, принасяйки се извън столицата.

Аутсорсинг индустрията бележи напредък и в други страни. Предно място заема Виетнам, като страната демонстрира една от най-високите скорости за разтеж в аутсорсинга. След България се нарежда Румъния. Според индекса на Cushman & Wakefield тя също се е утвърдила като интересна и привлекателна дестинация за BPO сектора. Главните причини за това са достъпните цени на офис площите и високата скорост на интернет връзката. Заради силната годишна инфлация, страната губи челното си място, което довежда до спад с три позиция в ранкирането. Така от първа в миналогодишния индекс, Румъния става четвърта в настоящия индекс. Най-големият пазар за аутсорсинг услуги и ключова роля в световен мащаб обаче принадлежат на Индия.

Остави коментар

 • adrigm

  This is a test comment.

  • adrigm

   This is a reply test comment

   • adrigm

    Another test comment.

 • adrigm

  This is a re-reply test comment.

 • http://www.test.com Test user

  This is a test comment of other user.