Новини

Кати Микова
  - Кати Микова

Уеб Академия Стара Загора

Уеб Академия – това е нашият израз на желанието и мотивацията ни да преобразим България в Силициевата долина на Европа. Това е нашият начин да променяме съдби. Това е нашият начин да дадем шанс на бъдещи програмисти да развият своите умения и да проявят своя талант в ИТ индустрията.

Редица класации определят България като най-атрактивна ИТ дестинация в световен мащаб. През изминалото десетилетие, софтуерната индустрия бележи ръст от близо 15%, привличайки все повече и повече чуждестранни клиенти и инвеститори и едновременно с това, стимулирайки редица местни компании. И макар, че за последните години силата на ИТ индустрията в страната е масово концентрирана в гр. София, ние вярваме, че много други градове също притежават потенциала да се отличат като технологични центрове. Град Стара Загора е именно едно такова място.

 

Ако се върнем няколко години назад, градът сам по себе си носи историческото минало на иновативен център, доминиращ в областта на изчислителната техника. Иначе казано, Стара Загора е създавала стандарти. Още по-впечатляващо е, че това е било факт не само в България, но и на Балканите. Редица успешни технически решения и създаването на завод за периферна техника (ЗПТ, който по-късно е наречен ДЗУ) през 1969 г., са факторите, които обуславят тогавашното развитие на града. Много бързо заводът за производство на дискови запомнящи устройства или HDD, става най-големият по печалба и продукция в страната. На по-късен етап, обаче, предприятието се разпада, с което Стара Загора губи огромния си производствен и образователен капацитет. До този момент.

Множество благоприятни условия напомнят, че Стара Загора може да бъде възроден като технологичен център, който е наравно с вече развитите София, Пловдив и Варна. Ние в BGO Software сме решени да дадем тласък и заменим изкуственото дишане на града с едно по-натурално развитие. Стратегическата локация, наличието на млади и амбициозни хора, съвременният общински център и университет, който се стреми към модерните тенденции са част от цялостния прогрес. Чрез тази база и допълнителната подкрепа на инициативата от общината, нашата фондация “От любов към България” и Уеб Академия, Стара Загора отново ще се превърне в атрактивен център за развитие на информационни технологии.

Защо тогава да не направим нещо значително, което ще има видим резултат върху икономиката на града, региона и държавата? Защо да не пренапишем историята? Защо да не изградим Стара Загора като център на технологиите, използвайки познания, оптимизъм и общи усилия…? Именно, за да осъществим тази цел, ние стартирахме инициативата „Програмирай Стара Загора“ на 11 Май 2016г. с подкрепата на общината, както и с помощта на нашата НПО „От Любов към България“. Но как по-точно Уеб Академия Стара Загора ще промени града и региона? Какво е това, което наистина така явно ни отличава?

Безплатните ни курсове по програмиране вече градят основите на едно по-добро бъдеще. Идеалната цел на нашата инициатива е:

  • Да стимулираме икономическия растеж на града
  • Да развием по-висок стандарт на живот
  • Да предоставим безплатни курсове по програмиране на бъдещи ИТ професионалисти
  • Да им дадем шанс да участват активно в трансформацията на родния си град, за да може отново да израсне в атрактивна дестинация за български и международни ИТ инвестиции

Уеб Академия Стара Загора

За да си помогнем сами в този образователен проект, ние оптимизирахме обучителната програма в Уеб Академията, като обединихме теория, опит, умения и примери от реалния живот на програмиста. Подбрахме едни от най-добрите лектори, които с личното си отношение и внимание градят нови професионални и личностни модели.

Но това не е всичко. България е известна като страна, която може да се похвали с наличието на кадри в областта на информационните технологии, владеещи повече от един чуждeстранен език. За да допринесем още повече към тази тенденция, ние включихме безплатни курсове по английски език като част от програмата в академията. Така даваме възможност на всеки да подобри или опресни своето ниво.

Успехът на Уеб Академия

Не е достатъчно просто да се каже, че зад Уеб Академията стоят професионалисти. Зад успеха на Академията стоят ПРОФЕСИОНАЛИСТИ с визия за по-добро бъдеще. Първоначално, нашият образователен проект стартира с откриването на Уеб Академия Пловдив през октомври, 2015г. Курсовете, за които могат да кандидатстват хората пристрастени към програмирането включват PHP, .Net и Front-End. До момента имаме над 300 сертифицирани програмисти, които успешно са преминали своето обучение в присъствена или онлайн форма. Виждайки позитивизма и добрите резултати, ние имаме амбицията да продължим развоя на тези и подобни събития, защото

За нас Уеб Академия е двигател на промяната, която искаме да виждаме в България.

Остави коментар