Новини

Кати Микова
  - Кати Микова

Web Academy официално стартира на 14.10.2015 г. Ние сме горди да обявим, че седмица по-късно вече има две успешни сесии с безплатните ни ИТ курсове, които бяха проведени с 40 души в присъствена форма и с над 50 в онлайн формат. Една от основните ни отговорности е да предоставим на студентите най-добрата работна среда, където те могат да се чувстват достатъчно продуктивни и мотивирани, за да завършат образованието и да постигнат цели си. Другата наша отговорност е да разберем как да направим това по правилния начин. Истина е, че създаването на такава академия изисква сериозна мисъл, много отборни усилия и разбира се, опитен Системен администратор, защото правилната функционалност на всички компютри и системи зависят именно от него. В опитите ни да достигнем до оптимални и добре информирани решения, ние направихме задълбочено проучване. То ни помогна да заключим, че Linux Terminal Server Project (LTSP) е точно това, от което ние се нуждаем, за да постигнем целите си с минимални ресурси и максимална ефикасност. Резултатите? Web Academy не само предоставя thin client среда, но също така се превръща в единствената институция в България, която прилага световния лидер на терминалните сървъри – LTSP.

Какво точно е Linux Terminal Server Project?

Linux Terminal Server Project

По същество, Linux Terminal Server Project представлява open source терминален сървър. Технологията дава възможност на хората да се възползват от така наречения thin client при работата си с компютри. По този начин, всички компютри споделят единна компютърна инфраструктура и еднакви изчисления.
Гърция и Съединените щати са страните, които са отчели най-голям брой фирми, възползващи се от LTSP. Те са следвани от Бразилия, Италия, Индия и много други. В България, единственият регистриран потребител на LTSP е нашата Web Academy в Пловдив. Това стана възможно благодарение на системния администратор на BGO Software – Иван Ангов. В началото, той тества продукта на Linux, за да се провери дали и как работи той. Виждайки, че Linux Terminal Server Project изпълнява всички изисквания на високо ниво, Иван Ангов се спря именно на него за компютрите използвани в Web Academy.

LTSP

Ползите, от сървъра включват:

  • Въвеждане на учениците в Linux, което е голямо предимство за тях, тъй като повечето проекти, с които ще се сблъскат след приключване на Front-end и PHP курсовете ще бъдат качени на Linux сървъри със сигурност. Повечето хостинг компании работят с Cpanel и това е продукт, работещ върху Linux.
  • Еднаквост. Това ще рече, че всички студенти ще работят в една и съща среда. По този начин само един компютър ще трябва да се администрира, а не 20 отделни такива. Съответно, самите thin clients ще зареждат всичко в мрежата. Без хард диск и инсталирана операционна система, те разчитат изцяло на сървъра „майка.“
  • Няма нужда от супер мощни компютри. Тъй като компютрите за академията са просто терминали, те не трябва да бъдат много мощни. Още повече, поради липсата на хард диск и други компоненти, те представляват по-изгодна инвестиция. Това от своя страна намалява доста от отделните разходите.
  • Природосъобразност. Тъй като компютрите не са силни и не разполагат с твърди дискове, както и CD-та, те са в състояние да спестяват енергия. С други думи, въпреки че имаме 20 машини, те изразходват значително по-малко енергия, тъй като са по-слаби като производителност. Компютрите разчитат на главната машина, която пристига с последно поколение процесор, който изразходва от 65W до 100W максимум.

В заключение, Linux Terminal Server Project спестява време и разходи, докато едновременно осигурява завишена стойност и гъвкавост. Изобилието от училища, университети, организации и бизнеси по целия свят избират именно LTSP пред други компютърни решения. Осъзнавайки колко предимства LTSP може да предложи, ние в BGO Software решихме, че това е точният сървър, който искаме да използваме за академията. И както Иван Ангов посочи: „Linux Terminal Server Project е гениален. Буквално. И работи.“

Остави коментар